Как да изберем правилната носилка

Как да изберем правилната носилка

Да изберете да носите бебето си в подходяща носилка пред това да използвате бебешка количка има редица ползи, както за вас, така и за бебето.

Човешките бебета се раждат незрели и имат нужда от повече грижи и време, за да се адаптират към външния свят. Така, когато бебето бива носено, сгушено в родителите си, се получава нещо като външна утроба и тази адаптация се улеснява. През първите месеци бебеносенето спомага за терморегулацията на бебето. То се чувства по-спокойно и плаче по-малко. Тъй като по време на носене бебето е изправено, това може значително да намали „връщането“ на храна, независимо дали става въпрос за нормалния, физиологичен рефлукс или по-тежката му, болестна форма. Бебеносенето често е един от малкото начини да успокоите мъниците страдащи от колики. Използването на ергономична носилка служи като профилактика на луксацията на тазобедрената става.

Ползите за родителите също не са за пренебрегване. Чрез използването на носилка можете да гушкате и успокоявате бебето си и да имате на разположение две свободни ръце. Така ежедневните задачи могат да се отмятат по-лесно. Когато пък става дума за разходка навън, не сте ограничени от високи бордюри, стълбища, неравности. Чрез бебеносенето можете да отидете сред природата, на планина без ограниченията на количката.

При избора на носилка трябва да се уверите дали тя е действително ергономична. В подходящата носилка бебето винаги е с лице към родителя, крачетата са свити в коленете и коленните стави са разположени по-високо от дупето на бебето или това се нарича М-позиция. Опората на гръбнака трябва да е мека и при по-малките бебета (до към 6-7 месеца да позволява гърбът им да е с физиологичната за този етап С-извивка.

За бебета от новородени до 4-5-месечна възраст (когато вече имат добър контрол на главата) се препоръчва носенето в слинг. Това представлява плат, като голям шал, с който чрез специални начини на връзване „създавате“ носилката за бебето. Ако това Ви се струва трудно, сложно и времеемко има т.нар. хибридни слингове, при който голяма част от връзването е вече направена и зашита и работата за родителя е по-малко и по-лесна. Най-малките бебета могат да се носят и в ринг-слинг. След 4-5-месечна възраст вече могат да се използват и ергономични раници, които са много по-лесни за поставяне от слинговете. Много производители на раници ги рекламират като подходящи и за новородени чрез допълнителни приставки, но все пак мнението на консултантите по бебеносене е да се изчака до 4-5-месечна възраст, а дотогава да се използва слинг. В ергономичните раници/слинг бебето може да се носи отпред, а след като започне да седи стабилно и на гръб.

Друг вид приспособление за носене на бебета е т.нар. хип-сийт (hip seat). Той представлява колан, който се поставя на кръста на носещия и има седалка за бебето. Подходящ е за вече седящи стабилно деца. Не се препоръчват по-дълги разходки с него, защото не е най-ергономичния начин за носене, но е особено полезен за тъкмо проходили деца, които се уморяват бързо, а в същото време постоянно искат да изследват света около тях.

Ако бебето Ви плаче при поставяне в носилката, първо се уверете, че е поставено правилно. Ако всичко е наред, но бебето все пак плаче, не забравяйте, че бебетата са различни и на Вашето може носенето по този начин да не му допада. Изчакайте и опитайте да го поставите в носилка отново след 2-3 седмици, тогава може и да му хареса.

Ако изпитвате затруднения в избора на носилка за Вас и Вашето бебе има консултанти по бебеносене, към които да се обърнете, а също и специализирани библиотеки, от които можете да наемете носилка, за да се уверите, че това е правилният вариант за Вас.

Пожелаваме Ви приятни сгушени мигове с вашите мъници!

Подобни статии: