Правилата при бебеносене

Правилата при бебеносене

Правилата при бебеносене са прости, лесни, изцяло насочени към безопасността на бебето и удобството на носещия. Отнася се до позицията на краката, гръбчето и главата на бебето върху тялото на бебеносещия от една страна и правилната употреба на носилката от друга.

Когато носим бебето си в ергономична носилка, трябва да спазваме следните правила за безопасност:

Свободни дихателни пътища: Устата и носът на бебето трябва да бъдат свободни, носът да сочи нагоре, а между брадичката и гърдите му да има поне два пръста разстояние, за да не се възпрепятства дишането. Бебето трябва да е поставено по начин, осигуряващ постоянна видимост към лицето му (през първите 6 месеца).

Позиция на гърба: Гръбначният стълб на новородено и малко бебе трябва да запази естествената си извивка, наподобяваща буквата С, без излишен натиск. Когато детето започне да се върти от корем по гръб и от гръб по корем, тази извивка естествено изчезва и я виждаме единствено, когато бебето се отпусне за сън.

М-позиция на краката: Платката на ергономичната раница или седалката на слинга следва да подкрепя разкрача на бебето от коляно до коляно. Колената трябва да са по-високо от таза и да сочат носещия.

За да постигнем ергономична и безопасна позиция за бебето и удобство за нас, то трябва да поставим правилно носилката, следвайки тези стъпки:

  1. Ако носилката има колан - той трябва да е успореден на земята, плътно прилепнал по тялото на носещия и добри притегнат.
  2. Слингът и ергономичната раница трябва да са стегнати добре след поставяне на бебето. Хлабавото нагласяне може да доведе до неправилна стойка, проблем с дишането или болки при родителя. Дали е достатъчно стегнато, може да проверите, като се наведете напред – когато бебето ви е вече вързано, то коремите ви няма да се отделят един от друг.
  3. Носените бебета плачат почти наполовина по-малко. Има изследвания, които дават резултати за 43% по-рядък плач на бебетата като цяло и над 50% по-малко плач през нощта.
  4. На целувка разстояние. Необходимо е да поставите бебето в носилката, достатъчно високо – тоест, навеждайки глава към него, би следвало да можете да го целунете по главичката. Образно казано – точното разстояние е на около 3-4 пръста под брадичката ви.
  5. Презрамките да са прилепени към рамената на носещия по цялата си дължина.

Бебеносенето може да започне от първия ден и няма ограничения във времето прекарано в ергономична носилка. Все пак не трябва да забравяме, че новороденото има нужда от често хранене и преобуване.

Подобни статии: