Безопасна позиция за сън на бебето

Безопасна позиция за сън на бебето

Бебетата прекарват в сън една значителна част от времето през първата година от живота си. Тъй като човешките бебета се раждат незрели, е необходимо да се спазват определени правила за безопасност, за да сме спокойни за живота и здравето на мъниците, докато те си почиват.

Последните проучвания показват, че най-безопасната поза за сън на бебето е по гръб. Страничната позиция не е вредна сама по себе си, но се счита, че от нея е по-лесно бебето да се обърне по корем. Именно позата по корем се свързва с по-висок риск от синдрома на внезапната детска смърт. Когато бебетата се научат сами да се обръщат от корем по гръб и обратно се счита, че те вече имат достатъчно силна мускулатура и този риск е незначителен. Това означава, че когато в съня си бебето се преобърне по корем, не е необходимо да го обръщате отново по гръб.

Бебетата трябва да спят на сравнително твърд матрак без възглавница, а в креватчето им да няма играчки, обиколници и дебели завивки. Най-удачния вариант е бебето да спи в спален чувал, тъй като в противен случай може при движенията си да се завие през глава. Тези мерки се вземат, за да се избегне рискът от задушаване, тъй като най-малките нямат контрол на главата и не могат да я повдигнат/преместят, в случай че дихателните им пътища са притиснати в някой предмет в леглото им.

Препоръчително е бебето да спи в стаята на родителите си поне през първите 6 месеца, а най-добре през първата година от живота си. Стайната температура не бива да е твърде висока (20 градуса е една оптимална температура за бебе по пижамка и не много плътен спален чувал). Кърменето и използването на биберон също се счита, че намаляват риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Спазвайки тези прости, основни правила, можете да сте спокойни за съня и здравето на Вашето бебе и Вие също да се възползвате от тези часове, за да възстановите силите си.

Подобни статии: