Колики

Колики

Коликите представляват коремен дискомфорт при иначе здрави бебета, който се изразява със силен плач и неспокойствие. Обикновено започват около втората седмица след раждането, продължават до 4-ия месец и се дължат на по-голямото количество газове в стомашно-чревния тракт. Срещат се при 26 до 50% от новородените като при някои може да липсват или да се появят по-късно - след 6-седмична възраст. При бебетата стомашно-чревният тракт е незрял - чревната микрофлора понякога не е достатъчна, за да преработи храната. Налице е и дефицит на ензима лактаза, който разгражда лактозата до монозахариди. В резултат на дефицита бебета не могат да разградят лактозата в майчиното/адаптираното мляко. Доказано е, че повишеното отделяне на газ в червата се дължи на непълноценното смилане на лактозата при здрави кърмачета и вторичната ферментация. Това се нарича физиологична лактазна недостатъчност, характерна за бебетата до 3-месечна възраст и води до колики.

Начинът на хранене на бебето – дали то се кърми, или е на адаптирано мляко, режимът на майката, както и полът на детето, могат да окажат влияние. Някои автори смятат, че кърмените деца имат по-малко колики от тези, които се хранят с адаптирано мляко - при храненето с биберон бебетата поглъщат повече въздух. Счита се, че момченцата са с по-нисък праг на болка и имат по-изразени колики. Важен е режимът, хигиената, начинът на живот на самата майка, включително и дали тя пуши. Доказано е, че бебета на майки, които пушат, страдат от по-силни колики. Ако майката се храни с продукти, които образуват газове, кърмачето ще има повече колики. Препоръчително е от менюто да се изключат бобовите култури, зелето, лукът, чесънът, пикантните храни, шоколадът. Да се внимава също с фъстъците, с пшеницата, да не се прекалява с кофеина (по едно кафе на ден) и приема на мляко (не повече от две чаши мляко дневно).

Симптоми за колики:

  • внезапно настъпили пристъпи на свръхплач при здрави, добре развиващи се бебета до 3-месечна възраст (или под 5-месечна възраст);
  • плач, продължаващ повече от 3 часа на ден;
  • когато бебето плаче 3 и повече дни от седмицата и когато плачът продължава повече от 3 седмици;
  • бебето свива ръчичките си в юмруци или крачетата към коремчето, изпитва дискомфорт, раздразнително е;
  • болките са предимно вечер, като се облекчават след като бебето изпусне газове. Коремчето му е подуто.

Поведение при колики:

По време на кърмене, както и при хранене с биберон, трябва да се дава възможност на бебето да се оригне. Така по-малко количество въздух ще остава в стомашно-чревния тракт. Преди да му се предложи да суче от втората гърда, желателно е бебето да се изправи за 2-3 минути, да се направи пауза. Един-два часа след нахранване е препоръчително да се направи масаж на коремчето, описва се широк кръг като се започва от дясна ингвинална област и се завършва вляво. Подходящо е да се прави гимнастика с крачетата тип “каране на колело” и свиване на крачетата към корема. Обръщането на бебето по корем също стимулира изпускането на газове. Носенето на бебето, особено по корем върху предмишницата, т.е. с лице към земята и глава настрани (така че коремчето да се топли и притиска леко от предмишницата на носещия) има успокояващ ефект. На пазара се предлагат и възглавнички с черешови костилки/жито, които се затоплят леко и се поставят на корема на бебето. Същото може да се прави и със затоплена кърпа. Те не трябва да са горещи, само приятно топли и също облекчават дискомформта на бебето.

В аптеките се предлагат и много препарати, които имат за цел да облекчат коликите. Едни от тях съдържат симетикон, който действа като освобождава стомашно-чревния тракт от натрупаните газове. Доза: 25 капки преди или след всяко хранене. Други съдържат ензима лактаза и подпомагат разграждането на лактозата в млякото. Доза: 4 капки преди всяко хранене, като може да се добави към кърмата или адаптираното мляко. Предлагат се и чисто природни продукти, съдържащи анасон, копър, мента, глицерин. Маслото от копър разгражда образувалите се газове. Маслото от анасон стимулира храносмилателните ензими, ментата има успокояващ ефект. Глицеринът улеснява придвижването на храната в стомашно-чревния тракт и улеснява изхождането. Всички препарати са подходящи от нулева възраст или от момента, в който започнат коликите. Не се препоръчва едновременно прием на различните видове препарати за колики.

Подобни статии: