Ягода

Ягода

Ягодата е плод, съдържащ въглехидрати, минерали и витамини. Добър източник е на витамин С. Освен полезните за организма вещества, плодът спада към групата на хранителните продукти, съдържащи хистамин. Това го поставя в категорията храни с висок алергенен потенциал. Счита се, че силата на алергичната реакция зависи от количеството на хистамина. Колкото по-зрял и престоял е един плод, толкова повече хистамин съдържа и по-голяма е възможността за проява на алергична реакция.

Съществуват различни становища относно въвеждането на ягода в менюто на кърмачето. Според някои източници това трябва да се случи при навършване на 1 годишна възраст. Според други - Американската Академия на педиатрите (AAP) и Европейското общество за детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN), плодът може да се дава на кърмачето още в самото начало на захранването – след навършване на 6 месечна възраст, за да може организмът да изгради толеранс към храните с възможен алергенен потенциал. Изключение правят деца с фамилна анамнеза за алергии и деца, които имат атопичен терен – екземи, чести респираторни инфекции и други. Препоръките са да се започне с ¼ до ½ ягода на ден. Желателно е консумация на ягоди от биологично производство, за да се избегне приема на такива, замърсени с пестициди. Този плод е сезонен и може да бъде замразяван. За да се запазят витамините му е важно да бъде замразен цял, а не нарязан на парченца или приготвен под формата на пюре.

Възможно е при контакт на кожата с плода да се получи обрив, най-често около устата, в резултат на киселините в състава му. Това не се счита за проява на алергична реакция.

*на 100 гр
Белтъци
Мазнини
Въглехидрати
Енергия
0.67 гр
0.3 гр
7.68 гр
30 ккал

Витамини

Вит. В1
0.024 мг
Вит. В2
0.022 мг
Вит. В3
0.386 мг
Вит. В5
0.125 мг
Вит. В6
0.047 мг
Вит. В9
24 µg
Вит. C
58.8 мг
Вит. E
0.29 мг

Минерали

Калций
16 мг
Калий
153 мг
Натрий
1 мг
Магнезий
13 мг
Фосфор
24 мг
Желязо
0.41 мг

Подобни статии: