Пчелен мед

Пчелен мед

Пчелният мед е полезен хранителен продукт, който съдържа изключително ценни за организма вещества. Той е богат източник на лесно усвоими въглехидрати, които представляват около 70-80 % от неговия състав. Основно това са фруктоза и глюкоза. Медът съдържа още вода (около 20 %), витамини, минерали, аминокиселини, ензими, органични киселини и други.

Не се препоръчва даването на мед на кърмачета преди навършване на една годишна възраст поради риск от ботулизъм. Медът може да съдържа спори на причинителя на ботулизма – Clostridium botulinum. Малките спори на клостридия се разграждат в стомашно-чревния тракт на възрастните и по-големите деца, но незрялата храносмилателна система (ниската киселинност на стомашната среда, липса на достатъчна бактериална флора) на кърмачетата не може да ги разгради, вследствие спорите може да се развият и да предизвикат ботулиново отравяне. Симптомите се появяват около 8 - 36 часа след консумация. При кърмачето се наблюдават летаргия, вяло хранене, немощен слаб плач, слаб мускулен тонус, констипация (запек).

Някои деца проявяват алергия към меда поради полифлорния му състав. Рискът е по-голям при деца, които в кърмаческа възраст са имали атопичен дерматит, екземи или са проявявали алергия към други храни в периода на захранването. При такива деца предлагането на мед трябва да бъде с повишено внимание.

Дневната норма за прием на мед зависи от възрастта и теглото на детето и е прибл. 1-2 грама/кг тегло. За да се запазят хранителните качества на меда, той не бива да се обработва термично. Това означава да не се нагрява, за да се разтопи и да не се добавя в горещ чай.

*на 100 гр
Белтъци
Мазнини
Въглехидрати
Енергия
0.3 гр
0 гр
82.4 гр
300 ккал

Витамини

Вит. В2
0.038 мг
Вит. В3
0.121 мг
Вит. В5
0.068 мг
Вит. В6
0.024 мг
Вит. В9
2 µg

Минерали

Калций
6 мг
Калий
52 мг
Магнезий
2 мг
Фосфор
4 мг
Натрий
4 мг

Подобни статии: