За какво да следим при травма на глава при бебета и деца

За какво да следим при травма на глава при бебета и деца

Бебетата и малките деца са с все още неукрепнала мускулатура и нервна система и учейки се да седят, ходят, катерят се и опознават света, те често падат. Падания се случват нерядко и при бебета, които са съвсем малки. Това се случва най-често когато биват оставени на повивалник, диван или легло без надзор. Въпреки че те все още не са много подвижни е възможно при плач и усилено ритане с крачета, бебето да се приплъзне и да падне или пък за първи път да се обърне (изненадвайки родителите си) и да се озове на земята. В ранна възраст главата на детето е относително по-голяма и по-тежка и падайки от високо, то „пада на глава“. Важно е в този момент родителят да запази спокойствие, за да прецени доколкото е възможно сериозността на травмата.

Травмите при най-малките деца рядко са опасни, тъй като при тях костите са по-еластични, костните шевове и фонтанелата смекчават удара и натиска върху мозъка. При падане обаче от височина, по-голяма от човешки ръст или при удар с висока скорост, рискът да се нарани сериозно главата и гърба, не е малък. Такива са случаите при падане от люлки, катерушки, при пътно-транспортни произшествия и много други. Травмите на главния мозък, вследствие на травма на главата, могат да бъдат - сътресение (комоцио), контузия на мозъка и вътречерепни кръвоизливи. Последните две са животозастрашаващи. Най-честата травма в детска възраст е сътресението на мозъка. Възможно е детето да изгуби съзнание за кратко, да е объркано, да повръща, да има проблеми с дишането, кръвоизливи (от нос, уши, уста), да се гърчи. Това изисква оказване на спешна медицинска помощ и не се препоръчва до този момент детето да бъде размествано.

В случаи, когато детето е в съзнание, разплаче се и дори става след удара самостоятелно, следва да бъде огледано за повърхностни рани, синини, деформации на черепа, кървене, „подутини“. Трябва да се обърне внимание дали детето е раздразнително, с неадекватно поведение, сънливо, както и да се наблюдава за последващо повръщане, нарушения в координацията, виене на свят, дразнене от светлина, дезориентираност при по-големите деца. Необходимо е да се следи за тези признаци около 3-4 дни и при наличието на някой от тях, препоръчва се детето да бъде прегледано от лекар. Обикновено при мозъчно сътресение оплакванията могат да продължат около 2-3 седмици, като не се наблюдават дългосрочни промени в мозъка. В този период е нужно спазване на щадящ режим - да се избягва силна светлина, шум, а при по-големите деца и използване на телефони, таблети, продължително гледане на телевизия.

Какво може да направим

Преди да бъде оказана помощ от специализиран екип, може да помогнем на детето като спазваме някои правила. Например ако детето е в съзнание, но повръща – желателно е да го обърнем настрани. При наличие на „подутина“ (оток) може да поставим лед на даденото място, но не директно върху кожата, а увит в кърпа или да направим студен компрес (с продължителност не повече от 20 минути). В случаи на кървене, при отворена рана – директен натиск върху раната с притискаща превръзка, парче плат или с ръце. Ако има кървене от ухо, не се упражнява натиск и не се слага нищо в ухото, за да може кръвта да изтича. При кървене от носа – главата да бъде позиционирана (наведена) надолу към гърдите, за да се избегне риска от аспирация на кръв. В случаи на гърч или при липса на съзнание, не се препоръчва детето да бъде размествано, докато не пристигане специализиран екип на спешна помощ.

Подобни статии: