Странични ефекти от ваксините

Странични ефекти от ваксините

Темата за страничните ефекти от ваксините вълнува много майките и това е напълно разбираемо. В последните години тази тема беше натрапчиво преекспонирана и изопачаването на информацията всяваше ненужно голям страх в обществото.

Ето информацията, която подготвиха нашите педиатри за възможните странични ефекти от ваксините.

Възможно е при някои деца да се проявят нежелани лекарствени реакции, които са обикновено в първите 48 часа и са бързопреходни. Могат да бъдат общи, тоест системни (повишена температура до 38 градуса, намален апетит, безпокойство или сънливост) и локални (зачервяване и/или уплътнение около мястото на убождане, болезненост при допир). При кърмачета се наблюдават повече общите реакции, а при по-големи деца - локалните. Препоръчва се прилагането на охлаждащ компрес при локална реакция, например с риванол. В случаи на повишена температура - прием на парацетамол или ибупрофен.

Случаи, в които не се препоръчва приложението на ваксини: висока температура, остри инфекциозни заболявания, активна форма на туберкулоза, редица хронични заболявания (чернодробни, бъбречни и др.), тежки алергии. Имунизацията може да доведе до обостряне или задълбочаване на състоянието. Желателно е поставянето на ваксини да бъде извършено в тези случаи при пълно оздравяване. Например деца с атопичен дерматит могат да бъдат ваксинирани в стадий на ремисия.

В заключение ще кажем отново, че страничните ефекти от ваксините са изключително редки и ползите от ваксините за обществото, индивидуалните и колективите надвишават многократно възможните неблагоприятни ефекти.

Подобни статии: