Афти при бебета и деца

Афти при бебета и деца

Афтите представляват малки ранички с кръгла или овална форма по лигавицата на устната кухина. Често засягат бебета и деца. Откриват се по вътрешната страна на бузите и устните, по езика, по венците, небцето или дори по гърлото.

По размер варират от 1-3 мм до повече от 10 мм. Появяват се като малък зачервен участък, които по-късно прераства в раничка, покрита със светло сива мембрана, оградена от червен „ореол“. Макар често да са малки, те могат да бъдат много болезнени и да предизвикат загуба на апетит или повишаване на телесната температурата.

В кърмаческа възраст появата им се свързва с неизмити или недобре стерилизирани шишета, биберони или други прибори за хранене. Често срещана практика за “почистване” на биберона е облизването му след като той е паднал на земята. Това не намалява замърсяването на биберона, само добавя микроби от родителя, които се пренасят на бебето. Обърнете особено внимание как и в какво съхранявате залъгалките. Ако вие самите имате афти не целувайте бебето по лицето, ръцете или крачетата. Прекалената хигиена също не е препоръчителна, защото бебето не може да изгради имунитет спрямо външната среда.

След 4-6 месечна възраст Вашето бебе става все по-активно, а заобикалящата го среда става все по-интригуваща за него. Почти всичко попаднало в малките ръчички, попада и в устата, било то пръсти, цяла ръка, одеяло, гризалка, играчка или някой битов предмет. Неминуемо, чрез предметите, в устата се вкарват и голямо количество бактерии, които могат да бъдат причина за появата на афти. При поникването на зъбките вероятността от инфекции в устната кухина е в пъти по-висока, тъй като има раничка в устата от пробива и паралелно се получава спад в имунитета.

При по-големи дечица, които вече активно поддържат устна хигиена, причина за появата на афти може да бъде старата четка за зъби. По правило тя се подменя на всеки 2 месеца или по-рано след прекарано инфекциозно заболяване. Неправилно подбрана четка за зъби – с прекалено твърд косъм, може да предизвика травматична афта. Неправилна техника на изчеткване на зъбите с употреба на прекомерен натиск също е причина за този тип афти.

Други причини за появата им могат да бъдат спад в имунитета, след прием на антибиотици, дефицит на някои витамини и минерали.

Афтите са силно болезнени. Децата могат да намалят приема на храна или вода, да отказват да измият зъбките си или дори да говорят. Независимо от това афтите са безопасни. По правило преминават от само себе си за 7 до 14 дни.

За облекчаване на болката може да предложите на малчугана охладена храна. Избягвайте твърде горещите, пикантни и кисели храни, както и плодове като лимон, портокал, ананас. Обърнете внимание детето да е добре хидратирано. Можете да приложите локално в устата противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства. Те няма да ускорят заздравителния процес, но ще намалят дискомфорта.

Ако появата на афтата в устата на детето не е придружена от други симптоми като лош дъх, повишена температура, подуване на лимфни възли, то тя следва да премине спонтанно. Във всички останали случаи потърсете лекарска помощ. При много силна болка също можете да се консултирате с Вашия стоматолог за предписване на подходящо болкоуспокояващо средство. В случаите на афти, които не преминават за повече от две седмици се обърнете към педиатър.

Подобни статии: