Грижа за зъбките при бебета и деца

Грижа за зъбките при бебета и деца

Ежедневно измиваме главичката, крачетата, ръчичките на бебето, но много често се пропуска хигиената на първите зъбки и устата.

Кога и как? Хигиената на устата се започва още в първите седмици след раждането, много преди да се появят първите зъбчета. Измиването става посредством стерилна марля, здраво увита около показалеца на родителя. Марлята може да бъде напоена с преварена вода или разредена кислородна вода. Нежно, без натиск, се обтриват бузите, езика и венците на бебето. По този начин се почистват остатъците от мляко и бактерии в устната кухина и се създават първите хигиенни навици у бебето. Добре е да се практикува два пъти на ден – вечер след последното хранене и сутрин след първото такова.

Появата на първото зъбче става около 6-10 месец. С него се променя и хигиенния режим. В този период е добре да се използва малка силиконова четка тип напръстник. Поставя се на показалеца на родителя и отново без натиск се почистват първите зъбчета, езика, бузите и венците. Първоначално това става без паста за зъби, защото бебето няма рефлекс на изплюване. В по-късните етапи може да се включи и паста за зъби, но съобразена с възрастта на детето. Количеството паста върху четката трябва да бъде колкото оризово зърно. Дори да не успеете да изплакнете устата на бебето с вода или да го накарате да изплюе, не е проблем, ако пастата е съобразена с неговата възраст и без съдържание на флуор.

Детска четка за зъби може да се използва около 10-11-месечна възраст. Тогава детето може да държи стабилно четката. Почистването става с помощта на родител до 7–8 годишна възраст, когато детето подобрява фината си моторика, така че миенето да е ефективен процес.

Много е важно да подбирате добре четките за зъби на малчуганите. Колкото по-малко е то, толкова по-малка трябва да е главата на четката, за да достига всяко кътче, без да наранява устната кухина.

Смяната на четката да бъде веднъж на два месеца, а при прекарано вирусно заболяване, засягащо гърлото или горните дихателни пътища, се препоръчва отново да бъде заменена.

Подобни статии: