Първо посещение при зъболекар

Първо посещение при зъболекар

Често родителите се чудят кога е точният момент да заведат за първи път детето на зъболекар. При по-голямата част от децата първото посещение в стоматологичния кабинет се е случило след появата на болка. Специалистите обаче казват, че е добре първият преглед от зъболекар да се осъществи преди навършване на първата годинка. В този етап може да са се появили само няколко на брой зъбчета в устата на бебето или дори да няма нито едно, но е момент, когато у родителите са възникнали въпроси от общ характер – как да се справят с болката от зъбния пробив, как да изберат четка и паста за зъби, как да правят почистването на устата.

Целта на ранното първо посещение е да се изгради доверие между родителя, стоматолога и детето. Чрез обяснения, демонстрации, а за най-малките и игри зъболекарят ще спечели доверието на детето и ще създаде положително отношение към професията. Веднъж създадено доброто впечатление ще подпомогне бъдещите манипулации и ще създаде стереотип на поведение и поддържане на орална хигиена.

Заедно с родителя по време на първото посещение се обсъжда как е преминала бременността, раждането и първите месеци от живота на детето. Това спомага за откриването на рискови фактори, които в бъдеще могат да повлияят негативно на млечните зъби.

Как протича прегледа?

Най-често, ако детето е спокойно, прегледът продължава между 20 и 30 минути. Добре е часът да е планиран рано сутрин, когато детето все още не е изморено. Ако детето е малко, то може да седне на зъболекарския стол заедно с родител, а при по-големите деца, родителите изчакват в чакалнята. Стоматологът ще запознае малчугана по интересен начин с инструментите и машините. Ще го увери, че ще спре всяка процедура, ако то се чувства неспокойно. По време на прегледа се проверяват венците, зъбите, захапката.

Особено внимание се обръща на хранителния режим и вредните навици. Към тази категория причисляваме : употреба на биберон след 1 година и половина, чести междинни хранения с чипсове, солети, бонбони, близалки и други подобни лакомства, честа употреба на сокове и цитруси, нощно хранене с подсладено мляко, продължително кърмене, смукането на пръст, спане с отворена уста. На родителя се дават съвети как и с какви средства правилно да почиства устата на детето.

Как да подготвим детето за първото посещение?

Проявете търпение и обяснете на детето как протича прегледа и каква е обстановката в зъболекарския кабинет. Може да прочетете книжка за посещението при зъболекаря или да окуражите детето като организирате ролева игра "на зъболекар". Използвате някоя плюшена играчка или кукла, която "отива" на стоматолог. Също така може да подканите детето да прегледате първо вие неговите зъбки с помощта на четката за зъби, а след това, то да влезе в ролята на зъболекар и да погледне Вашите зъби. Използвайте позитивен начин на изразяване, избягвайте думи като „болка“, „ машина“, „игли“. Не заплашвайте детето, че ако прекалява със сладките храни или не почиства зъбите си, ще ходи на зъболекар. Напротив, акцентирайте, че ако се ходи редовно на зъболекар, зъбките му ще са здрави, бели, силни и то самото ще се чувства по-добре. Не навлизайте в прекалено много детайли и подробности за самия преглед, за да не го объркате. Съзнателно или не ,често родителите показват модел, в който на зъболекар се ходи само в краен случай, когато болката е силна и лекарствата вече не помагат. Не споделяйте с детето си вашия минал негативен опит и вашия страх от зъболекар. Уверете се, че то вижда как ежедневно измивате зъбите си и използвате конец. Няма по-силен стимул за детето от личния родителски пример.

Закъснях с първият преглед, детето вече изпитва болка

Няма повече време за отлагане, запишете час за консултация незабавно. Медикаментите ще облекчат болката и дискомфорта, но няма да излекуват състоянието. Съобщете на детето, че трябва да посетите „доктора на зъбчетата“. Не давайте подвеждащи обещания като „няма да боли“, „няма да усетиш нищо“. Така рискувате да загубите доверието на детето. Дайте малко информация за обстановката и оставете лекарят да обясни сам на детето. По време на манипулацията запазете спокойствие и вдъхнете увереност на детето, че с общи усилия проблемът ще бъде преодолян.

Първата среща със стоматолог вече е факт! Кога трябва да бъде следващият преглед?

Препоръчително е прегледите да се провеждат на всеки 6-8 месеца. Кариозният процес при млечните зъби се развива значително по-бързо от този при възрастните. При млечните зъби емайлът и дентинът са в пъти по-тънки в сравнение с зъбните тъкани при постоянните. Това определя и по-ранното засягане на нерва на зъба и развитие на пулпит, който бързо преминава в периодонтит и съответното разширяване на инфекцията към костните тъкани. Ето защо, при установяване на висок риск от развитие на кариес, стоматологът може да препоръча по-чести профилактични прегледи през 2 - 3 месеца или поставяне на защитни покрития върху зъбите.

В периода от 3 до 6 години на профилактичните прегледи се следи за развитието на захапката и съответно при наличие на проблем се планира най-удачния момент за започване на ортодонтско лечение. След 6-годишна възраст е добре да се направи първото професионално почистване на зъбите и да се следи с повишено внимание за оралната хигиена.

Подобни статии: