Как да облекчим симптомите при никнещи млечни зъбки

Как да облекчим симптомите при никнещи млечни зъбки

Няма определен показател, кога ще поникне първото зъбче, колко дълго ще продължи или колко болезнен ще е процесът. При някои бебета зъбчето се появява през нощта, без никакви симптоми, а при други е дълъг и неприятен период, съпроводен от безсънни нощи, липса на апетит или дори повишаване на телесната температура.

Съществуват различни начини, чрез които може да се облекчи дискомфорта на бебета и процесът на поникване да бъде по-лек.

Гризалки

Правилно е да осигурим на мъничето набор от гризалки, силиконови пръстени или други играчки подходящи за разтриване на венците. Важно при избора им е те да са изработени от материали, които не са токсични, не съдържат BPA, PVC, фталати, латекс и техни части да не могат да бъдат откъснати или да бъдат погълнати от бебето. Независимо от вида си гризалните трябва винаги да се поддържат чисти. Почиствайте ги с топла вода и подходящ измиващ препарат.

Охлаждане

Друг метод за намаляване на болката е охлаждането. Може да предложите мека памучна кърпа, която предварително е охладена. Поставете намокрената кърпа в чиста найлонова торбичка в хладилника за около половин час. Извадете кърпата от торбичката и дайте на детето да я дъвче. Съществуват и гризалки, които могат да бъдат охлаждани. Отново се поставят в хладилник, а не във фризер, защото охлаждащата течност може да стане много твърда, да нарани венците и да предизвика болка у бебето. При използването на подобна гризалка винаги проверявайте целостта й и не я предлагайте на бебето при съмнение, че течността може да бъде погълната от него. Охладените плодове са също вариант за мъничето. Поставете ги в специално пригодени мрежички и оставете детето да се наслади на студения сок от плода.

Независимо кой вариант изберете, никога не оставяйте детето без надзор, съществува риск от задавяне!

Смяна на средата

Ако бебето плаче безутешно понякога смяната на заобикалящата го среда върши чудеса. Излезте на разходка или на въздух на балкона, вземете вана или просто сменете играчките – това ще разсее бебето и ще намали раздразнението.

Медикаменти

При по-тежки случаи, неповлияващи се от нищо друго и/или покачване на телесната температура, може да дадете Ибупрофен или Парацетамол в дозировка подходяща за съответната възраст и тегло. Тези медикаменти дразнят стомашната лигавица и се прилагат с особено внимание. Никога не използвайте аспирин, дори за локален масаж върху венците. Този медикамент не е подходящ за деца под 12 години.

Успокояващи гелове

На пазара съществува голямо разнообразие от успокояващи гелове при никнещи зъбки. Основно можем да ги поделим на две големи групи – растителни (хомеопатични) и съдържащи лидокаин. При растителните гелове основни съставки са лайка, беладона, калкарея фосфорика, пулсатила. Те се нанасят в количество колкото грахово зърно върху чесалка за зъби или чрез нежен масаж върху мястото на поникване, след хранене или вечер преди сън. Обърнете внимание, че някои се прилагат ограничено само 2-3 пъти за 24 часа. Другата алтернатива са гелове с лидокаин, който в действителност действа по-бързо, но все пак е лекарствено вещество и не е препоръчителна честата му употреба. Също така, гелът не трябва да съдържа захар, защото се увеличава риска от развитие на кариес, но същевременно, продуктът трябва да е приятен на вкус за детето.

Търпение

Понякога нищо не помага и единственото, което трябва да направите е просто да изчакате да премине този труден процес. Не забравяйте, че за да се покаже зъбчето, то трябва да премине през костта и венеца. Уверете се, че детето приема достатъчно количество витамин Д. Той освен, че профилактира появата на рахит, има важна роля за правилното развитие на костите и зъбите, подпомагайки усвояването на калция. Винаги поддържайте добра устна хигиена. Така ще избегнете натрупването на микроорганизми и плака, които могат да предизвикат възпаление, което допълнително ще утежни процеса на поникване на зъбите. Планирайте първото си посещение при стоматолог между 6 и 12-месечна възраст на детето. Той ще ви даде адекватни насоки как да намалите неприятните симптоми при порастването на зъбките и как да се грижите адекватно за тях.

Подобни статии: