Симптоми при никнене на млечните зъбки

Симптоми при никнене на млечните зъбки

Поникването на първите зъби е вълнуващ момент за всеки родител, но и момент, изпълнен с немалко тревоги, безсънни нощи и поводи за безпокойство.

Обикновено първите зъбчета се появяват в периода 6-10 месеца, но не е изключена и по-ранната им поява – около 4-месечна възраст. Има деца, при които до 12 месеца след раждането няма поява на зъбче, но това не бива да бъде повод за тревога, особено когато детето е здраво, без придружаващи заболявания. Периодите за пробив на зъбите са ориентировъчни и варират при различните деца. Обикновено зъбите се появяват симетрично, по групи, първо в долната челюст, а след това и в горната.

Независимо кога пробиват зъбите – по-рано, навреме или по-късно, за напълно оформено млечно съзъбие говорим около 3-годишна възраст.

Симптомите, съпровождащи никненето на зъбите, се появяват дни преди зъбчето да се появи в устата и продължават няколко дни след това.

  • Подути и зачервени венци. Зъбите оказват натиск върху венеца , той може да се възпали, а това да е придружено от кървене. Венеца ще бъде леко подут и зачервен на мястото, където млечният зъб трябва да поникне. Рядко се наблюдава синкаво оцветена подутина – хематом, който се дължи на натрупана кръв под венеца. По правило се разсейва без медицинска намеса, но при съмнение посетете вашият стоматолог.
  • Повишено слюноотделяне. Честото поставяне на предмети в устата стимулира отделянето на повече слюнка. Ще забележите стичаща се слюнка по брадичката или бузите на бебето. Често я забърсвайте с памучна кърпа, за да не предизвика кожни раздразнения и обриви.
  • Дъвчене и смучене – на играчки, пръсти, коса, битови предмети, на всичко, до което се доберат. По този начин бебето успокоява до някъде дискомфорта, който никнещите зъби му причиняват. Предложете подходяща гризалка като алтернатива.
  • Загуба на апетит. Дете, което е започнало да яде твърда храна може да загуби интерес към нея. Това се дължи на нараняването на нежните венци на бебето. Охладените и меки храни облекчават симптомите. След поникването на зъбчето апетита се възстановява.
  • Неспокоен сън. Болката от никнещите зъбки може да се появи както през деня, така и вечер. Бебето заспива по-трудно и се буди по-често от обикновено , става нервно и изморено, което допълнително засилва симптома.
  • Повишена температура. При поддържане на висока температура повече от 24 часа или наличие и на други симптоми се обърнете към Вашия педиатър, най-вероятно не се касае за пробив на зъб.
  • Търкане на уши и бузи. Случва се по правило от страната на поникващият кътник. Не забравяйте, че това може да е симптом на ушна инфекция. При съмнение се обърнете към специалист.
  • Кашляне. Първата стъпка е изключването на всякакви други причини за появата на това физиологично състояние, като например инфекция или алергии. Повишеното слюноотделяне може да доведе до задавяне и кашлица.
  • Диария. Смята се, че се дължи на повишеното слюноотделяне и внасянето на голямо количество микроби чрез предметите, които дъвче бебето. Постарайте се да запазите предметите, които се намират в обсега на бебето, чисти и дезинфекцирани. Ако диарията е продължителна, задължително посетите Вашия лекар.

Подобни статии: