Млечница при бебета

Млечница при бебета

Млечница, кандидоза или соор e гъбична инфекция на устната кухина, често срещана при кърмачета. Нормално в устата и стомашно-чревния тракт се среща гъбичката Candida albicans. Тя не предизвиква заболяване, но при нарушаване на естествения баланс в организма може да се стигне до инфекция.

Възможни причини за развитието на млечницата са: вагинална кандидоза на майката и заразяване на бебето по време на раждането; при кърмене, ако зърната на майката са инфектирани; от биберони, прибори за хранене; при занемарена устна хигиена на бебето; при прием на антибиотици; при бебета с намален имунитет - недоносени, недохранени.

При млечницата в устата на бебето се появяват бели петна по бузите и езика, подобни на извара, които трудно се отмиват. Налепите се отстраняват с марля или памучен тампон. Под тях се открива зачервена основа, а при напреднала фаза, може да се появи и кървене. Детето е нервно, започва да плаче при поставяне на гърдата или докато пие от шише. От устата му се усеща неприятен дъх. В редки случаи млечницата може да се разпространи и по други части на тялото като светли или тъмно червени обриви с ясно очертани ръбове. Симптомите при кърмещите майки са: сърбеж, зачервяване, парене или дори напукани зърна, съчетани с пронизваща болка по време на кърмене.

Има няколко неща, които може да направите, за да намалите риска от появата на инфекцията. Стерилизирайте ежедневно всички биберони, шишета, прибори, които давате на детето. Бебето има навика да пъха всяка една играчка в устата си, затова поддържайте ги винаги чисти. В случай, че вече страдате от кандидоза, измивайте гърдите си с хладка вода преди всяко кърмене. Ако използвате помпа за кърма не забравяйте, че тя също трябва да се стерилизира. След като бебето се нахрани, задължително изплаквайте устата му с преварена вода, за да не остават следи от мляко, с които гъбичките се подхранват допълнително. Важно е да се отбележи, че при доказана инфекция на бебето е възможно и майката да се зарази и съответно обратното. Ето защо лечение се провежда и на майката и на бебето.

Имайте предвид, че не всяко побеляване на езика на кърмачето е млечница. При съмнение се консултирайте с вашия педиатър или стоматолог за провеждане на адекватно лечение. При правилно поведение млечницата преминава сравнително бързо и без остатъчни усложнения.

Подобни статии: